Lo Pagan - 22 km

Absolute aanrader : gratis modderbad San Pedro del Pinatar

Ligging

San Pedro del Pinatar is een kleine stad in de provincie Murcia en gelegen tussen het Mar Menor, een zoutwater meer wat het grootste van Europa is en aan de andere zijde gelegen aan de Middellandse zee. Het aantal inwoners van San Pedro bedraagt thans ongeveer 25.000 en de oppervlakte van het hele gebied is 22 km. Al vanaf de Romeinse tijd werd hier zout gewonnen. Er is maar liefst 8 km stand te vinden in deze omgeving maar de belangrijkste attractie is toch wel               Lo Pagan.

 

Afstand : ca. 20 km

Route : Weg Torrevieja-Cartagena ( N332 ) : San Pedro del Pinatar. Aan de rotonde met de boot ( San Pedro del Pinatar ) neemt u de derde uitrit richting Lo Pagan. Deze weg volgen tot aan de windmolen ( ca. 3,4 km ). De modderbaden bevinden zich rechts van de windmolen op de pier ( baños de Lodos)

 

Lo Pagan

Als men aan het Mar Menor denkt dan is de bekendste plaats nog altijd La Manga. Maar Lo Pagan gaat ook een steeds belangrijker plaats innemen. En dit is niet verwonderlijk. Hier zie je mensen in het meer die zich insmeren met geneeskrachtige modder. De eerste keer komt dit alles wat vreemd over maar bij nadere beschouwing blijkt deze modder zeer geneeskrachtig te werken. De modder bevat calcium, fluoride en magnesium, sulfaat en chlorine. Het hoge zoutgehalte van het meer bevat veel jodium en het zijn dan ook vooral mensen met rheumatische klachten en artritis die deze baden bezoeken. Ook ter revalidatie van breuken zou de modder geneeskrachtig werken. Huidaandoeningen worden door het modder aanzienlijk verminderd, zo zegt men. De mensen smeren zich eerst met modder in op de gevoelige plekken of soms ook helemaal en laten dan deze modder drogen in de zon. Daarna gaat men zich in het zoute water afspoelen. Vooral de Spanjaarden die van gezelligheid houden verenigen hier het nuttige met het aangename en wanneer men ’s morgens over de pier wandelt ziet men meerdere echtparen en familieleden die elkaar insmeren en onder het genot van een drankje en hapje zich laten drogen. De lange pier nodigt uit tot een mooie wandeling en men kan er ook fietsen huren om helemaal tot het einde van de pier te fietsen. De modderbaden zijn gratis. Het water van de Mar Menor is altijd enkele graden warmer dan dat van de Middellandse zee en zodoende kan men hier tot laat in het seizoen terecht.