Elche - 50 km

Elche bevindt zich op ca. 20 km van Alicante en 50 km van Murcia.

Naar inwoneraantal is Elx de op drie na grootste stad van de regio Valenci.

Het oorspronkelijke centrum van Elche ligt in dearcheologischevindplaats L'Alcudia. Hier is het borstbeeld van de Dama de Elche gevonden.

Omstreeks de 10e eeuw vestigden de Arabieren de stad op de huidige plaats en omgaven deze met palmbomen. Daardoor wordt Elche in enkele kronieken uit die tijd vergeleken met de heilige stad van de islam. Meer dan 300.000 palmbomen geven Elx een exotische sfeer. De palmbomen mogen niet worden omgehakt. Deze Palmera is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

In Elche wordt ieder jaar op 14 en 15 augustus Het Mysterie van Elche ( Misteri d'Elx ) opgevoerd, een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van de Heilige Maria en welke daar La Festa wordt genoemd. In deze Valenciaanse stad heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijk vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuws spel in die vorm. De toelating kreeg men daarvoor van paus Urbanus VIII in 1632. De opvoering werd in 1931 erkend als nationaal erfgoed en in 2001 kwam het misteri d'Elx op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het vindt plaats in en om de Santa Mariabasiliek.

Meer informatie vindt u op www.visitelche.com

Huerto del Cura